måndag, november 26, 2007

"Jävla egoist!"

... Är det iögonfallande temat på en fotoutställning av världens aidsoffer. Anna Maria Lindqvist Arrue ställer ut foton av människor hon mött runtomkring i världen exklusivt på Världsaidsdagen, den första december.

Utställningen är menad att väcka reaktioner. Flertalet människor som drabbas av hiv/aids går negligerade under, i obarmhärtig avsaknad av det skyddsnät som vi i västvärlden tar för givet. Det är otroligt arrogant och beklämmande att det faktumet kan kopplas samman med att privilegierade människor glatt utsätter sig för risker vi faktiskt har all kunskap om hur undvika.

"Människor i fattiga länder kan inte kontrollera smittorisken och dör för att bromsmediciner saknas. Kvinnor och barn kan ofta inte kontrollera sin sexualitet och smittas därför. I det sammanhanget upprör det mig mycket att människor här i väst som har alla möjligheter att skydda sig riskerar döden för några minuters sexuellt umgänge"

Idag ökar HIV i varje region av världen. År 2007 smittades omkring 2,5 miljoner människor av HIV, nästan en halv miljon av dessa var barn. 2 miljoner människor dog av AIDS-relaterade sjukdomar. Totalt lever omkring 33 miljoner människor med HIV. (UNAIDS). Majoriteten av dessa människor lever i u-länder med dåligt utbyggd sjukvård och knapp tillgång till medicin. Och i Sverige, under 2007 års första halvår rapporterades den största antalet nysmittade sedan mätningarna påbörjades, en enligt smittskyddsinstitutet "anmärkningsvärd ökning". (smittskyddsinstitutet)

Med hjälp av sina starka bilder vill Anna-Maria väcka människor ur illusionen att sjukdomen är under kontroll bara för att vi inte pratar om den varje dag. Samtidigt vill hon visa att livet kan vara njutbart, trots smitta.



Fotovernissaget anordnas på Haket, Castro, Första Långgatan 32 i Göteborg. Dörrarna öppnar 19.00 och fotovernissaget startar klockan 20.00

Varje såld dryck under denna afton generar 10 kronor i bidrag från Haket till Positiva Gruppen Väst, som också kommer att få till skänks all dricks denna kvällen.

Ett besök denna afton gagnar alltså både dig själv och någon annan, missa inte!

Länkar: Anna Marias blogg. / facebook grupp. Positiva gruppen väst. Haket.

Andra bloggar om: , , , ,

Sveriges bloggarmé