tisdag, januari 30, 2007

Skogstokigt

Höll på att sätta kaffet i halsen när jag läste Aftonbladet på lunchrasten. Lyssna på Nirvana - Bli gay. Jag som trodde att man blev deppig av att lyssna på Nirvana. Nog för att de har en speciell plats i hjärtat och väcker många bitterljuva tonårsminnen.

Garvade hur som helst gott åt befängdheten. Ur aftonbladet:

Kristen sekt listar artister som ”gör ungdomar homosexuella”. Nirvana, The Doors, Wilco. Det är några av de artister som en kristen amerikansk sekt menar ”gör ungdomar homosexuella”...
Hela listan finns på siten love god's way gay bands

Det finns också en lista på safe bands. Ganska så skoj både det att den senare listan är så mycket kortare samt att Evanescense dyker upp där. Hon sångerskan, Amy Lee tror jag skulle kunna få rätt många på fall om hon bara försökte. (Om det nu hade varit så det hade fungerat...)

Antigayretorik-Tor förklarade lite senare att "nyheten" egentligen är en satir. (Jag orkar inte kolla källor.) Det är fortfarande ett gott skratt.

söndag, januari 28, 2007

Lite mer tekniskt snack

Om man är en blogg-newbie och funderar på vars/hur man hittar bloggar eller var man kan börja blogga så finns en mycket bra sammanställning hos primelabs.

Om du funderar på vad som kan tänkas göra en blogg tll en "succé" finns en spännande reflektion över det hos älskade dumburk.

En tanke reflektion innan man eventuellt väljer framgångskoncept är att kanske man inte vill bli någon succé, utan har en helt annan målsättning. Pratar förstås inte katastrofblogg utan att man, om man tänker efter, kanske mest har som förhoppning att uppdatera vänner på annan ort om vad som sker. Det är inte helt fel att fundera på vad som kan tänkas vara ens grej, vem man skulle vilja läsa. Om man inte vill att "vem som helst" ska kunna koppla din blogg till dig (anonymitet).

Kan också hända att man vill skriva en så kallad personlig blogg mest för sin egen skull och hoppas på dialog men då kan det vara bra att fundera på om det är för bekräftelse eller för att reda ut sina tankar.

Vad finns det för skäl till att blogga? Hakke snackar om hans skäl, ganska många bra anledningar.

För mig är största skälet till att blogga helt enkelt för att jag känner för att uttrycka mig och dela med mig om vad som engagerar, med en ganska difus målgrupp, som dock har vännerna i centrum. Men nu pratade jag visst om den personliga bloggen. Anledningen till denna blogg är väl ganska så uppenbar... Typ arena för kontaktknytning, tips och trix mm. (Sedan om medlen är tillräckliga för att nå upp till målsättningen återstår att se.) Work in progress är ganska så tufft.

Svårt att hålla koll?

Har du hittat så många nya bloggar att det börjar bli svårt veta vad du läst och tidskrävande att titta in på alla?

Då finns det något som heter RSS-läsare. (RSS står för rich site summary men det kan du glömma igen.) Från de flesta blogga publiceras det en feed, ett flöde. Alltså rubriker och text i inläggen. Har man en RSS-läsare kan man lägga de bloggar man vill läsa och dessutom få översikt i vilka inlägg man läst och inte läst.

Man kan antingen installera ett RSS-läsar-program eller använda en webb-baserad RSS-läsare. Själv använder jag en webb-baserad: bloglines.com. Först måste man berätta vilka bloggar man vill läsa, det gör enklast genom att klicka på "add" och skriva in adressen. För att vidare illustrera möjligheterna kommer en skärmdump. Som synes har jag kategoriserat de bloggar jag läser genom att lägga dem i mappar. Dessa mappar går att döpa till vad som helst. Har gjort namnen på bloggarna (bloggtitlarna) i mappen suddiga.

När nya inlägg publiceras någonstans så syns det som en fetstilt bloggtitel efterföljt av en siffra som berättar hur många nya inlägg det rör sig om. (RSS-läsaren berättar om alla inlägg som publicerats sedan jag senast var inloggad och tittade.) Om jag klickar på bloggtiteln kan jag direkt läsa de senaste inläggen (i detta exempel från tjuvlyssnat.) Vill jag kommentera inlägget eller gå till bloggen, så är rubriken till inläggen en länk till detsamma.

(klicka på bilden för större version.)

Andra använder till exempel wizz som verkar vara en bra tilläggsfunktion till finfina webb-läsaren firefox (nedladdningslänk, svensk version).

Fördelen med att installera ett separat program är att man sparar ner allt på sin dator och kan läsa det när och hur man vill, (faktiskt även om det tagit bort av författaren). Fördelen med en webbaserad är att man reder sig med vilken dator som helst och det kanske inte är så viktigt att läsa sånt som en bloggare ångrat sig om.

torsdag, januari 25, 2007

Som synes

Så har utseendet uppdaterats, förhoppningsvis till det bättre.

Jag har också tänkt på en sak. Det vore spännande om det är några som känner för att fylla sidan med infall. Jag söker alltså glada medförfattare. Valet finns mellan att anmäla intresse nu och påverka idéen (idéerna) medans de tar form eller att vänta och se. Risken finns förstås att det blir mycket snack och lite verkstad, men försöka duger.

Vill man nå mig utanför bloggkommentarernas offentlighet finns från och med nu en mailadress:
hbtqkontakt snabela gmail punkt com. Dit går det också bra att vända sig om man vill upp på listan (eller bort ifrån den...).

fredag, januari 19, 2007

Förändringar

Har ändrat adressen till denna bloggblogg från lesbiskblogg.blogspot.com till hbtq.blogspot.com för att det både är en mer coherent namngivning och en kortare URL.

måndag, januari 15, 2007

Alltid denna ängslighet att gå för långt

Vill ju inte råka outa någon för att jag inte inser att jag läser mellan raderna och kanske dessutom även har förståt fel.

Det vore så mycket roligare och enklare att bli tipsad om vem som vill vara med...

söndag, januari 14, 2007

Ett HBTQ-nav

Tänk om man kunde samla alla bloggande flator/lesbiska, flatiga bin, gayiga/queera tjejer och alla andra ickehetro-ladies på ett och samma ställe.

Alla som vill bli funna...

Bli arg eller bli glad. Jag tar mig friheten att försöka googla fram er.

(Ursäkta kategoriserandet.)

E-maila mig om du vill vara med!
E-maila mig om du inte skulle vilja var med!

Fixar ett e-mailkonto strax... Tillsvidare, lägg in en kommentar.

Ok?

Sveriges bloggarmé