torsdag, april 19, 2007

Queerfilm

Nu då våren på allvar står för dörren är det snart dax att ge DVD-spelaren en halvårsvila och plocka fram grillen ur förrådet. Men inte riktigt än, i vilket fall inte här där snön fortfarande ligger vit på norrslutningarna. Så jag tänkte prata film medan det ännu är tid.

Vilken är egentligen den ultimata queerfilmen? Den vackraste, den mest insiktsrika, den mest deprimerande eller kanske den mest oförutsägbara. Om man frågar folk efter deras favoritfilm alla kategorier får man antagligen fler svar än antal människor man frågat. Och det är lurigt med hur man ska betygsätta banbrytarna och kultfilmerna. Men tillbaks till den brokiga kategorin flatfilm, det är inte helt sällan de man snubblar över (eller luskar reda på) är fruktat B-ig. Ska det va så, hehe. Det är inte säkert att bara för budgeten varit begränsad så blir filmen dålig. Då kan man kalla det independentfilm med hjärta och själ.

Några stycken filmer...

High Art. Drama. Vacker och berörande.

Saving Face Romantiskt komedi, en hatälske genre men denna funkar. Man har trevligt då man ser den här.

Boys Don't Cry. Värd att tipsas om många gånger. Det är en film som fastnar och dröjer sig kvar länge i tankarna. För skådespelarprestationerna och det underbara soundtracket.

Kissing Jessica Stein. För den roliga dialogen och det fantastiska soundtracket.

Jessica: Is that Barry White?
(det sjunger/mullrar): I'm Gonna Love You Just a Little More i bakgrunden
Helen: Nooooooo!
But I'm a cheerleader: Lågbudget men befriande cynisk och riktigt rolig.

Its in the water: Ytterligare en komedi som jag tycker funkar.

Fire: Indiskt drama. Fin film.

Butterfly (Hu die): Drama. Hong-kong.

Har ni några rekommendationer kanske? (Gärna asiatisk film!)


Andra bloggar om: , ,

7 kommentarer:

Stormen sa...

Antonia har allt. Dessutom får den bonuspoäng för att man brukar kunna visa den för folk utan att de redan har sett den tusen gånger.

http://imdb.com/title/tt0112379/

Anna sa...

Förutom mina absoluta favoritfilmer Aimee and Jaguar (www.imdb.com/title/tt0130444/ ) och Deseart Hearts www.imdb.com/title/tt0089015/ så är andra favoriter Lost and Delirious och Fremde Haut (Unveiled). Har förövrigt sett alla filmerna du nämnde och tycker alla är bra, speciellt But I'm a cheerleader som är totalt over the top (och har Heather Graham i en av huvudrollerna!!). Flatfilmen D.E.B.S är gjord i snarlik stil.

När Saving Face kom ut (ha!) på biograferna gjorde den det på samma gång som en annan film med ungefär samma lesbiska storyline: Red Doors. Den är därför lite mindre känd fast faktiskt nästan lika bra.

Vill man sedan kalla sig för en äkta HBTQ-are är man nästan tvungen att ha sett "Go fish", inte för att den är särskilt bra men eftersom den betydde så mycket för hbtq-världen när den släpptes.

Majs sa...

Äntligen, hoppas du har fått tillräckligt med sömn och mat. Så du kan fortsätta lägga ut bra saker på din hbtg -blogg :)

Rebecka sa...

The Incredibly True Adventure of Two Girls in Love är en grymt bra film. Svår att gå tag i kanske.

http://imdb.com/title/tt0113416/

slacker sa...

Kolla in BBC:s serie Sugar Rush, finns i två säsonger, den första är svinbra, den andra sådäar. Coola brudar, bra musik, kanon klippning osv.
/slack

Smygflata sa...

Better than chocolate är en "independent"-film som handlar om en naiv tonårstjej som åker till stora stan och upptäcker gaykulturen. Kanske inte världens bästa film, men den har sina stunder. Bland annat finns en skön transa bland huvudkaraktärerna :)

nemi sa...

Kolla in kortfilmen K.A.P.A.
http://www.youtube.com/watch?v=EKnJ5rltcDE

Sveriges bloggarmé