torsdag, maj 22, 2008

To bi or not to bi

Att vara bisexuell, vad innebär det egentligen? Enligt svenska akademins ordlista betyder bisexuell ”sexuellt dragen till båda könen”. Håller ni med? Är det glasklart? En del kanske tycker det. För oss som varje dag får sexuella erbjudanden från par på hbt-communityn Qruiser är det dock lite förvirrande.

Det verkar finnas tjejer som aldrig någonsin skulle kunna tänka sig att vara ihop med en tjej, men att ha sex med dem går bra. Att vara bisexuell verkar inte automatiskt innebära att man kan bli kär i både tjejer och killar. Det står det ju inte i ordlistan heller. Det står bara sexuellt dragen till. Men de där söta fina tjejerna och killarna som inte alls är ute efter sexuella äventyr då? De som verkligen letar efter någon att dela sitt liv med? Stör de sig inte på att människor blandar ihop dem med sexsökare och får förutfattade meningar om dem?

Det måste finnas en orsak till att så många bitjejer skriver in sig som homosexuella på Internetsidor som Qruiser.

Kanske vi kan uppfinna ett nytt ord för de människor som verkligen kan älska människor oavsett vilket kön de har? Kan de vara biemotionella kanske? Det vore bra om det fanns ett ord för dem så att det finns något att kunna säga om någon frågar:

”Är du bisexuell?”

”Nej, nej, det är mycket mer än så. Jag är biemotionell.”

Annie

(
hobbit tackar för gästinlägget)

9 kommentarer:

Anonym sa...

Bra inlägg!
www.hanky.se/majs

Charlie sa...

Det finns redan ett sådant ord, eller en sådan mening.

Pansexuell: Pansexuell / Pansexualitet
En person som är pansexuell kan vara sexuellt och emotionellt intresserad av ”alla” eller ”vem som helst”. Av vissa ansett som sexuell läggning, av andra ansett som bisexualitet i bredare form där många säger sig vara intresserade av "personligheten och inte könet".

Annars står det ju såhär på rfsl sidan och det verkar ju stämma. Det är nog den gamla tidens Bisexualitet som hänger kvar och den stämpeln är nog svår att tvätta.:

Bisexuell / Bisexualitet
En person som är bisexuell är sexuellt och/eller emotionellt intresserad av både kvinnor och män. Det finns flera sätt att vara bisexuell på, vissa blir förälskade i motsatt kön och är sexuellt intresserade av båda könen medan för andra varierar intresset för relationer och/eller sexuella kontakter över tid etc. Bisexualitet är en sexuell läggning.

queersammanbrott sa...

Way to go!

Och hurra för Charlies viktiga poänger.

Så här funderar jag kring begreppen.

Bisexuell och biemotionell får inte förväxlas med att attraheras av folk oavsett kön. Det betyder istället, som det framkommit här tidigare, att man blir attraherad av både män och kvinnor.

Dock, gruppen "folk" är så mycket mer än gruppen män och kvinnor (med alla intergenders, intersexuella, transexuella, queers mf).

Så, vill man uttrycka att man inte attraheras av folk på grund av vad de har mellan benen och hur de själva ser på sitt könsidentitet så är nog panemotionell/pansexuell långt bättre än utrycket bisexuell som dessutom riskerar tolkas som att man förälskar sig i "manliga män" och "kvinnliga kvinnor".

Och, av anledningarna som framkommit ovan blir också ett utryck som HBT jäkligt trångt
för många som egentligen borde få
höra dit. Dags för nya ordrevolutioner!

Linnea s-w sa...

Biemotionell. hm.. ja det gillar jag! :) bra förslag!

ramaskri sa...

Åh, Charlies kommentar var ju strålande!

addicted2adeline sa...

Pansexuell ... jag tvekar lite när det gäller det ordet. För det första känner nog inte många till det uttrycket, jag gjorde i alla fall inte det. För det andra, "vara attraherad av alla eller vem som helst"? Det låter som om jag bara kan peka ut någon på stan och bli kär i den personen. Bisexualitet betyder på något sätt en annan sak. Att kunna bli kär eller/och attraherad av både män och kvinnor, det tolkar jag mer som att man bara blir kär i vissa av dem, de man gillar. Därför föredrar jag själv det ordet. Men det är synd att det jämt misstolkas till att man är sexuellt dragen till båda könen, för det är ju inte alltid så.

Anledningen som jag tror till att så många väljer status bisexuell på till exempel Qruiser är att man nog inte riktigt vet vad man är. Jag lutar själv åt det lesbiska hållet, men eftersom jag fortfarande attraheras då och då av killar kan jag ju inte kalla mig lesbisk. Då blir det helt enkelt bisexuell ändå, och det är nog så för många andra också.

Anonym sa...

Jag är pansexuell och för mig är jag mer dragen åt motsatta könet. För mig är könsdriften lite skum. Utan jag vill vara med människor som jag känner mig behaglig med. Dessa är rätt svårt att finna. Därför blir jag inte så intresserad av så många eller har haft några förhållanden som mäter upp till min sexuell läggning och behov. Utan jag måste "anpassa" mig.

Jag kan inte bli "Kär i vem som helst - speciellt inte på stan" Men jag märker att folk dras till mig och försker manipulera mig att jag ska tycka om dem. Men det fungerar inte för mig utan jag mår dåligt av det. Jag tänder INTe på ex bondage, fetich osv.. Det går i mot min läggning totalt. Så det är väldigt svårt att leva på denna jord...tillsammans med könsdrivna ylande människor med starka könsbehov som ska tillfredsställas. Jag gillar alla människor trots sexuella läggning. Det är en mer sensivit känsla än något annat. Det betyder inte att jag vill ha sex. Fysisk sex tråkar ut mig totalt. Sensivit sex är mer och bättre...det kan man inte ha med så många människor....Det är svårt att finna någon som är som jag fast av motsatta könet...

Anonym sa...

Det känns lite som om vi befinner oss på ett rätt outvecklat stadium när det gäller det rent mänskliga. Känslor och sexualitet är ju som bekant viktiga begrepp inom det här området.

Jag hoppas att vi en dag inte ens behöver debattera eller diskutera sammanhangen här. För känslor/det emotionella, vad är det egentligen?

Känslor kan vara sexuella. Men det sexuella kan vara fritt från det vi vanligtvis förknippar med det emotionella. Det är synd att det ska bli så krångligt ibland...
;-)

Även om jag personligen funderat över min sexuella identitet periodvis under mitt liv, så känns det idag befriande att bara veta att jag är helt simpelt sexuell och emotionell...det räcker så långt.

Det behövs ingen djupare analys och definitivt ingen form av rättfärdigande för mina behov på dessa plan så länge som det inte handlar om något som kan skada någon annan människa.

Anonym sa...

Jag är bisexuell.
Jag attraheras av män och kvinnor.
Jag upplever inte,att jag attraheras av tex transpersoner.
Jag accepterar alla människor precis som de är, naturligtvis och jag har flera transsexuella vänner och ser inget konstigt i det, vill dessutom tillägga att några av de vackraste kvinnor jag någonsin sett faktiskt har varit biologiska män, men jag attraheras helt enkelt av transpersoner.
Har aldrig gjort.
Och därför måste jag anse mig själv som bisexuell, snarare än Pansexuell :)
Kram alla


Sveriges bloggarmé