tisdag, juni 03, 2008

Är bögar borgerliga och flator vänster?

Jag vet inte om ni har tänkt på det, men det är väldigt sällan man träffar på en flata som är borgerlig. Jag tror bara det har hänt mig en enda gång faktiskt. Därför blev jag först förvånad när det blev en sådan förkrossande majoritet för de borgerliga i Regnbågsvalet. Sedan slog det mig att alla bögar jag träffat nog drog mer åt det moderata hållet. Men som alla vet är det farligt att dra slutsatser bara från de få människor man själv träffat.

Jag har funderat på om det verkligen är såhär det ligger till. Är bögar borgerliga och flator vänster? I så fall varför? Speglar det bara samhället i stort? Är det fler kvinnor än män som röstar på vänstern? Eller är det kanske obligatoriskt att rösta på vänstern om man är flata? Kanske man förbinder sig till det i ett kontrakt samtidigt som man får den där brödrosten i premie för att man gått med i klubben? En annan teori skulle kunna vara att det finns mest flator inom de yrkesgrupper och områden som traditionellt röstar på vänstern. Men varför är det i så fall så? Varför skulle det finnas färre affärskvinneflator, juristflator och Djursholmsflator än sjuksyrreflator, verkstadsflator och Rinkebyflator?

Som flata måste man ofta stå upp för sig själv och sin levnadsstil och kanske är det därför så många flator räknar sig som feminister. Också feminism och vänsterpolitik verkar ofta hänga ihop. Bottnar det hela kanske i tanken att alla ska vara lika mycket värda och ha samma rättigheter oavsett sexuell läggning? Men borde då inte bögarna ha reagerat likadant? Kanske har de en annan taktik och satsar istället på att vara så glammiga och festliga som möjligt och tänker att vem kan väl bara stå emot någon som jämt sprider glädje och glamour omkring sig?

Annie


(hobbit tackar för gästinlägget)

10 kommentarer:

Mitten sa...

Jag har nog aldrig sett så få rader så fullproppade med fördomar utan någon som helst relevans. Inget illa ment, men det är lösa spekulationer på snäva uppfattningar.

Jag känner och vet om massvis med borgerliga flator.

Har du tänkt på att många kanske inte yttrar något för att det inte är OK, och för att förväntningen att de är vänster redan finns? En proklamerande vänsterflata är vänster, en tyst flata antas också vara det.

Hade jag varit bög hade jag nästan tagit illa upp, men visst finns det i grunden små anledningar som träffar rätt. Jag tycker dock att det är draget så långt att det är smått absurt. Och vart i det hela låg poängen?

Annie sa...

Hej du.
Ja, mycket i inlägget är ironiskt och tillspetsat, men att tjejerna röstar vänster och killarna höger är faktiskt sant. Fick just en länk av M där man kan se det också:

http://www.qx.se/4647/vanstersvang-bland-qruisers-medlemmar

Och poängen, eller anledningen till att inlägget skrevs, var att jag är nyfiken på anledningen att det är såhär och hoppades på några intressanta kommentarer!

Annie

Ararat sa...

Roligt inlägg! Jag skrattade massor. Speciellt åt det där med brödrosten. Jag känner för övrigt inte nån borgerlig flata från Djursholm. Jag tror det är jordmånen.

Mer ironi åt folket!

Dummie sa...

Grejen är ju att Annie ställde sig en massa frågor, baserade på erfarenheter och/eller fördomar. Alla människor har ju olika erfarenheter och alla människor har fördomar! Att det inte skulle vara relevant att fråga och spekulera kan jag inte förstå. Det är väl det yttersta beviset (och det sundaste!) på att man är öppen för diskussion, svar och argument som bekräftar/avfärdar det hela...!

Annie sa...

För säkerhets skull ska jag kanske understryka att de här "förklaringarna" jag kom med inte var allvarligt menade. Meningen var att DRIVA MED de här fördomarna och generaliseringarna. Det är inte så att jag verkligen tror att alla bögar är glammiga eller att varenda flata i Sverige röstar vänster. Själv gör jag det ju tex inte.. ; )

Femininum sa...

Ja! Äntligen någon som observerar samma fenomen som jag! I allmänhet uppfattar jag flator som mer politiskt aktiva än bögar. Att det är rena generaliseringar gör väl inget, intressant är det ändå.

Dummie sa...

Vad hände med RSS-läsaren? =P

hobbit sa...

Den lever sitt eget liv ibland den :)

ramaskri sa...

Jag tror ändå, trots tillspetsningar osv, att du har en poäng med det här inlägget. Tendensen verkar peka ditåt.

Anonym sa...

Kollar bara hur aktuell sajten är?!

Sveriges bloggarmé