fredag, juni 13, 2008

Är du för eller emot Pride?

Jag måste erkänna att jag blev ganska förvånad när jag i Spotlighten på Qruiser såg reklam för en klubb som hette ”Pride - nej tack”. Vem skulle kunna vara emot Pride, undrade jag. Jo, tydligen rätt många, att döma av medlemsantalet. Jag var tvungen att gå in på klubbens sida för att se vad de menade. Där stod bland annat detta:

-För oss som förstår att det enda folk minns från paraden är transor och läderflator.
-För oss som bryr oss om hur landsortsmedia porträtterar bögar & flator (ofast bara film/foto från paraden) och hur detta påverkar outkomna landsortssmygisar.
-För oss som fattar att "gayvänliga" företag egentligen inte bryr sej om oss, utan bara vill ha våra pengar.
-För oss som inte vill va apor att beglo i en cirkusparad.
-För oss som inte ser gemenskap i att spärra in sej.
-För oss som inte ser integration genom segregation.


Jag insåg till min förvåning att personen som skrivit detta faktiskt har en poäng. Nej, jag menar inte att jag är emot Pride. Absolut inte. Pride är en väldigt bra sak. Pride är ett tillfälle för människor att träffas, njuta och uppleva. Men det här med hur media koncentrerar sig på paraden och visar upp nakna människor som målat sig gröna och dinglar med brösten i vädret, det har jag faktiskt funderat på förut. Det ger inte budskapet att gaypersoner är precis som alla andra, utan precis tvärtom. Nu vore det ju förstås inte så roligt att titta på en parad där alla kom i sina vanliga kläder och det inte var någon fest alls, men det har nog en baksida. Det är bara att hoppas att de flesta människorna ute i landet är kloka nog att inse att gaymänniskor inte alltid är nakna och gröna. Egentligen borde det förstås inte göra något om man är naken och grön heller, men om man är ute efter att bli accepterad för hur man är och inte efter vad man tänder på sexuellt kanske det kan vara svårare att bli tagen på allvar då?

Resten av resonemanget måste jag dock vända mig emot. Skulle Pride vara segregation? Alla är ju välkomna till Pride och det är ju inte heller som om pridebesökarna stänger in sig i Pride park och aldrig kommer ut. De integrerar sig ju med hela Stockholm. Och att de gayvänliga företagen bara bryr sig om våra pengar? Jo, men alla företag vill tjäna pengar. Då måste det väl i alla fall vara bättre om de är gayvänliga medan de tjänar pengar?

Att folk går på Pridefestivalen är väl inte för att de vill skärma av sig från omvärlden? Omvärlden finns ju där ändå, 365 dagar om året. Skulle det i så fall vara att skärma av sig från omvärlden att gå på gayklubb också?
Att människor som delar intressen eller livsstil samlas är väl en ganska naturlig sak? Det tycker jag är som att gå på hårdrockskonsert för att man gillar den sortens musik, eller att gå på kinarestaurang för att man gillar maten, eller kanske att vara med i en fotbollsklubb för att man gillar den sporten. Alla människor fördjupar sig i saker som tilltalar dem. Så tycker jag.

Vad tycker du?

Annie

(hobbit tackar för gästinlägget)

2 kommentarer:

Dawn French sa...

I agree with the issue.

Lisa sa...

Jag älskar allting med Pride utom Paraden. Den gången jag gick med kände jag mig bara uttittad. För att få rätt effekt tycker jag det skulle vara ett Pride-tåg där alla gick klädda i sina yrkeskläder. Då skulle tv inte ha några aliens att visa upp utan bara massor av vanliga riktiga människor: polis, brandkår, sjuksköterskor, hantverkare... Ett statement.

Sveriges bloggarmé